Какво са фалшивите новини
Фондация •Уеб Шелф•

Какво са фалшивите новини

Какво са фалшивите новини и как можем да им противодействаме

прочети

Какво са фалшивите новини


Много неща, които четете онлайн, особено във вашите емисии в социалните медии, може да изглеждат верни, но често не е така . Фалшивите новини са новини, истории или измами, създадени с цел умишлена дезинформация или измама на потребители.Обикновено тези истории са създадени или да повлияят на възгледите на хората, да променят политическия дневен ред или да предизвикат объркване.Често могат да бъдат печеливш бизнес за онлайн търговците. Фалшивите новини могат да заблудят хората, като изглеждат като надеждни уебсайтове или използват подобни имена и уеб адреси на реномирани новинарски организации.

Има три елемента за фалшиви новини:

Недоверие, дезинформация и манипулация

Възходът на фалшивите новини.

Фалшивите новини не са нещо ново, но станаха гореща тема през 2017 г. По традиция ние получаваме нашите новини от надеждни източници, журналисти и медии, които са длъжни да спазват строгите журналистически кодекси на практика. Интернет обаче даде изцяло нов начин за публикуване, споделяне и консумиране на информация и новини с много малко регулация или редакционни стандарти.

Много хора сега получават новини от сайтове и мрежи в социалните медии и често може да е трудно да се каже дали историите са достоверни или не. Претоварването с информация и общата липса на разбиране за това как работи интернет от хората, също допринесоха за увеличаване на фалшивите новини и измамните истории. Социалните имат голяма роля в увеличаването на обхвата на този тип истории.

Социалните медии благоприятстват клюките, новостите, и разполагат с бързината на споделянето (разпространението)

Видове фалшиви новини

1. Clickbait

Това са истории, които са умишлено измислени, за да спечелят повече посетители на уебсайтове и да увеличат приходите от реклами за уебсайтовете. Историите за Clickbait използват сензационни заглавия, за да привлекат вниманието и да насочат кликванията към уебсайта на издателя, обикновено за сметка на истината или точността.

2. Пропаганда

Истории, които са създадени с цел умишлено подвеждане на публиката, насърчават предубедена гледна точка или конкретна политическа причина или дневен ред.

3. Сатира / пародия

Много уебсайтове и акаунти в социалните медии публикуват фалшиви новинарски истории за забавление и пародия

4. Заблуждаващи заглавия

Истории, които не са напълно неверни, могат да бъдат изкривени, като се използват подвеждащи или сензационни заглавия. Тези видове новини могат бързо да се разпространяват в сайтове и социални медии, където само заглавия и малки фрагменти от цялата статия се показват на новинарските емисии на аудиторията.

5. Предубедени новини

Много хора са привлечени от новини или истории, които потвърждават собствените и убеждения или пристрастия. Социалните медии имат алгоритъм с който могат да уловят тези пристрастия. Емисиите за новини в социалните медии са склонни да показват новини и статии които смятат, че ще ни харесат въз основа на нашите персонализирани търсения.

Бизнес моделът на фалшивите новини

Интернет и социалните медии направиха много лесно за всеки да публикува съдържание в уебсайт, блог или профил в социалните медии и потенциално да достигат до голяма аудитория.

Тъй като толкова много хора сега получават новини от социални медии, много създатели / издатели на съдържание използват това в своя полза.

Фалшивите новини могат да бъдат печеливш бизнес, като генерират големи суми от приходи от реклама за издатели които създават и публикуват истории които стават вирусни. Колкото повече кликове и споделяния получава една история, толкова повече пари.

За много издатели социалните медии са идеална платформа за споделяне на съдържание и задвижване на уеб трафик .

Фалшиви новини, социални медии и филтър балон

Медиите вече не се консумират пасивно – те се създават, споделят, харесват, коментират, атакуват и защитават по най-различни начини от стотици милиони хора. А алгоритмите, използвани от най-мощните технологични компании – в частност Google и Facebook са блестящо проектирани да персонализират и адаптират тези услуги към потребителския профил на всеки потребител.

Когато сме онлайн или влизаме в социална мрежа, обикновено ни се предлагат новини, статии и съдържание въз основа на собствените ни търсения онлайн.

Този тип съдържание има тенденция да отразява нашите собствени харесвания, възгледи и убеждения и затова ни изолира от различни гледни точки и мнения.

Това често се нарича филтър балон или информационен балон.

Веднъж влязъл в този информационен балон, потребителя трудно може да излезе от него и да получи алтернативна информация.

Какво можем да направим срещу фалшивите новини?

Google и Facebook обявиха нови мерки за справяне с фалшивите новини с въвеждането на инструменти за отчитане и маркиране. Дигиталната медийна грамотност и развиването на умения за критична оценка на информация са основни умения за всеки, който се информира от интернет и особено за младите хора.

Огромното количество налична информация онлайн и нарастването на фалшивите новини подчертават необходимостта от критично мислене. Децата трябва да развият критично мислене от ранна възраст

Как да забележим фалшиви новини?

Има редица неща с които трябва да внимавате когато оценявате съдържание онлайн.

 • Погледнете по-отблизо
  Проверете източника на историята, разпознавате ли уебсайта? Надежден / надежден източник ли е? Ако не сте запознати със сайта, погледнете в секцията за информация/собственик или намерете повече информация за автора.
 • Погледнете отвъд заглавието
  Проверете цялата статия, много фалшиви новинарски истории използват сензационни или шокиращи заглавия за да привлекат вниманието. Често заглавията на фалшивите новини са главни букви и използват удивителни знаци.
 • Проверете други източници
  Други реномирани сайтове / медии пишат ли за историята? Цитират ли се източници в новината? Ако е така, проверете дали те са надеждни или дали изобщо съществуват!
 • Проверете фактите
  Фалшивите новини често съдържат неправилни дати или променени срокове. Също така е добре да проверите кога е публикувана статията, актуална ли е или е стара новина?
 • Предубедени ли сте
  Вашите собствени възгледи и/или убеждения влияят ли на преценката за новината
 • Шега ли е?
  Сатиричните сайтове са популярни онлайн и понякога не винаги е ясно дали дадена история е само шега или пародия … Проверете уебсайта, известен ли е със сатира или създаване на забавни истории?