Ограничаване на данни събирани от Фейсбук
Фондация •Уеб Шелф•

Ограничаване на данни събирани от Фейсбук

Facebook предоставя инструмент който позволява на потребителите да управляват и изтриват данните събирани за тях

прочети

Ограничаване на данни събирани от Фейсбук


Facebook предоставя на всички потребители по целия свят инструмента си off-Facebook activity, който позволява на потребителите да управляват и изтриват данните, които уебсайтове и приложения на трети страни споделят с Facebook.

Повечето хора не разбират тънкостите и начина по който работи рекламната мрежа на Facebook за да показва абсолютно точни реклами, таргетирани към персоналните интереси на потребителя.
Краткото обяснение е следното:

В допълнение към информацията която мрежата събира за потребителите когато са вписани в акаунта си, фейсбук получава и информация от трети страни (други бизнеси) за вашата активност в техни приложения или уебсайтове.

С новия инструмент off-Facebook activity можете да видите обобщение на тази информация и да я изчистите от вашия акаунт.

Функцията е сложна и не би било изненадващо да видите стотици сайтове и приложения в списъка си с приложения и сайтове споделящи данни с Facebook.

Съществуването на тази функция е пряк резултат от скандала Cambridge Analytica, който компрометира данните на окколо 87 милиона потребители на Facebook чрез приложения. Оттогава компанията работи върху подобрен контрол на поверителността и инструменти за да предложи повече яснота и потребителски контрол върху своите практики за събиране и споделяне на данни.

В допълнение към глобалната наличност на инструмента Off-Facebook Activity, Facebook казва, че през следващите две седмици ще въведе и подкана, която ще насърчи потребителите да преразгледат настройките си за поверителност.

Този месец Facebook пусна сигнали за вход на трети страни, които ви уведомяват когато използвате Facebook Login за влизане в приложение. Това ви позволява да сте информирани за това кои приложения са свързани с вашия акаунт във Facebook.
Можете да редактирате тези настройки и вече да изчистите техните данни ако е необходимо.