Шефът на ФБР предупреди за действия на Русия срещу САЩ
Фондация •Уеб Шелф•

Шефът на ФБР предупреди за действия на Русия срещу САЩ

Русия провежда „информационна война“ срещу Съединените щати в навечерието на изборите

прочети

Шефът на ФБР предупреди за действия на Русия срещу САЩ


източник: www.svobodnaevropa.bg

Директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) обяви, че Русия провежда „информационна война“ срещу Съединените щати в навечерието на изборите за президент през ноември тази година. Според него обаче засега няма данни руски лица да са се опитвали да проникнат в изборната инфраструктура.

Пред правната комисия в Камарата на представителите Кристофър Рей обясни, че Москва използва прикрита кампания в социалните мрежи за разделение на общественото мнение и експлоатиране на различията с цел създаване на раздор.

Подобни бяха изводите на разузнавателните агенции и през 2016 г., когато Русия е провеждала подобна операция преди президентските избори. Москва отрича това обвинение.

Рей каза, че в момента се използват фалшиви самоличности, компютърни ботове, постове в социалните мрежи и дезинформация. Шефът на ФБР очаква тези действия да се засилят с наближаването на изборите. Опасността е налице и борбата с нея е по-трудна, отколкото с конкретна хакерска атака, обясни той.

„За разлика от една хакерска атака срещу изборната инфраструктура, тук е по-трудно. Особено у нас, където действа Първата поправка и ние силно вярваме в свободата на изразяване. ФБР не може да действа като „полиция на истината“ и да наблюдава дезинформацията в интернет“, каза Рей.

През 2016 г. руски представители хакнаха имейлите на демократите в кампанията на Хилъри Клинтън и тестваха местни електронни избирателни системи за потенциални уязвимости.

„Кампанията в момента си върви и тя не е свързана само с нашите избори. Това е опит да се влияе на нашата република“.

Рей каза пред конгресмените, че „не мисля да сме виждали в момента опити за проникване в избирателната инфраструктура както през 2016 г.“. Но пък усилията да се влияе на изборите с дезинформация и фалшиви новини не са спирали.

Те идентифицират тема, по която американците са силно пристрастни и в двете крайности. После заемат и двете позиции и ги изкривяват, за да ни насъскат едни срещу други

„След това комбинират това с опитите си да подкопаят доверието в нашите избори и демократични институции, което е зловреден и асиметричен начин на водене на информационна война“.

Директорът на ФБР изрази опасения, че други държави може да се забелязали успеха на Русия в тази област и да планират подобни операции.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.