Фондация •Уеб Шелф•

6 общи неща, които фалшивите новини и кибер измамите имат и как можете да ги отблъснете

Социалното инженерство е начина да се манипулират хората да правят неща, които обикновено не биха правили

прочети

6 общи неща, които фалшивите новини и кибер измамите имат и как можете да ги отблъснете


След руската инвазия в Украйна, deepfake видеото на украинския президент Владимир Зеленски, обиколи социалните медии и привлече вниманието на медиите навсякъде.

Беше направен груб опит с лощо качество на продукцията. Все пак някои хора му повярваха, точно както вярваха, на стотици други фалшиви новини , пуснати онлайн от началото на войната: стари видеоклипове, новини извадени от контекста, сензационни слухове, компютърно генерирано съдържание. Но може ли фалшивите новини да се считат за измама?

Различен вид онлайн измама

Не е необичайно дезинформацията и пропагандата да процъфтяват по време на въоръжен конфликт, но фалшивите новини не се използват само за разпространение на объркване, за манипулиране на политически убеждения или за промяна на морала. Понякога се използва по по-прагматични причини, като кражба на пари от нищо неподозиращи жертви в интернет.

Да, точно така, фалшивите новини и киберпрестъпността имат повече общо, отколкото си мислите, и това е защото споделят ключов компонент: социалното инженерство.

Защо трябва да приемате социалното инженерство много сериозно

Може би вече сте чували за социалното инженерство и сте мислили, че звучи смущаващо и претенциозно. Истината е, че концепцията е много проста. Вероятно вече сте го изпитали от първа ръка. Накратко, социалното инженерство е начина да се манипулират хората да правят неща, които обикновено не биха правили. Рекламата използва социално инженерство, за да ви убеди да закупите определен продукт. Пропагандата използва социалното инженерство, за да ви направи по-патриотични или да мразите другата страна. Измамниците използват социалното инженерство, за да измамят хората с пари и, когато става дума за киберпрестъпления, всичко от фишинг на имейл до телефонни измами и кражба на самоличност до голяма степен разчита на социалното инженерство.

И така, доколко фалшивите новини все пак приличат на кибер измама? През 2019 г. престъпници използваха deepfake глас на главен изпълнителен директор , за да подмамят старши служител да преведе 240 000 долара в банковата им сметка. Методът беше идентичен с този, използван при Зеленски – цифрово променен запис – разликата е, че този път целта не беше политическа а чисто финансова.

Но фалшивите новини и кибер измамите имат и други общи характеристики. Ето някои от тях:

1. Обръщат се директно към вас. Те искат да мислиш, че си специален, че си единственият с когото се свързват, ти си единственият който чете съобщението. Това е малка тайна между вас и подателя. Помислете за измамата с нигерийския принц , в която сте били избрани от голям брой възможни бенефициенти. По същия начин фалшивите новини искат да вярвате, че сте единственият който вижда истината и трябва да я споделяте възможно най-много пъти, за да просветите другите.

2. Те искат да ви шокират. Като дигитални граждани, ние станахме доста имунизирани към повечето видове съдържание, затова както фалшивите новини, така и измами разчитат на нещо шокиращо или отвратително, което ще привлече вниманието ни: „Вие сте наследили милиони долари“, „Вие сте избрани за мечтаната работа “, „Вие сте заразени “, „Акаунтът ви ще бъде изтрит, ако не предприемете действия веднага.“ По същия начин фалшивите заглавия на новини са направени като „примамка за кликване“. „Няма да повярвате какво се случи!”, „Няма да повярвате какво каза тази знаменитост”, „Това видео може да ви шокира”.

3. Те знаят, че добрата история се продава. Ключът към успешната измама е да се спечели доверието на жертвата. За да направят това, те трябва да представят сложна история. Не е нужно да е истинска история, стига да е емоционална, лична приказка. Помислете за цялата семейна драма около нигерийските принцове или тъжните истории зад измами с дарения. По същия начин помислете за абсурдни научни твърдения или странни „вътрешни истории“, подкрепени от неясни, така наречени специалисти.

4. Те искат силна емоционална реакция. Независимо дали става дума за страх, омраза, любов , алчност, отвращение или каквато и да е друга емоция, както измамниците, така и авторите на фалшиви новини отчаяно искат да получат силен емоционален отговор от вас, защото емоциите могат да замъглят преценката ви и да ви подтикнат към прибързани решения. Каква е първата ви реакция, когато някой ви каже по телефона, че любим човек е претърпял инцидент и трябва да преведете пари? Каква е вашата реакция, когато имейл от банката ви информира да влезете бързо или ще загубите акаунта си? По същия начин как реагирате, когато четете статия за несправедливост? Или предполагаемо зверство? Или за скандален цитат на политик?

5. Те искат от вас „Действайте сега!“ И измамите, и фалшивите новини носят усещане за неотложност. Съобщения като „Действайте сега, за да спасите акаунта си“, „Действайте сега, за да забогатеете“ и „Действайте сега, за да предотвратите трагедия“, са много често срещани при измами, тъй като киберпрестъпниците знаят, че трябва да действате бързо, преди да бъде разбрано, че това е блъф. В същото време читателите/зрителите на фалшиви новини са призовани бързо да споделят с приятели, за да разберат повече хора.

6. Те се умножават по време на криза. И измамите, и фалшивите новини разчитат до голяма степен на несигурността и човешката уязвимост. Ето защо голяма криза, като пандемията от COVID-19 или войната в Украйна , действат като катализатор, умножавайки заплахите.

Какво можете да направите, за да отклоните фалшивите новини и измами

  • Винаги черпете информацията си от надеждни източници. Само защото случаен човек или случаен уебсайт е заявил нещо, не означава, че е вярно.
  • Ако не сте сигурни в автентичността на определена информация, винаги потърсете алтернативни източници и сравнете информацията
  • Внимавайте за оферти, които изглеждат твърде добри, за да са верни. Това включва предложения за работа, бизнес предложения, парични предложения, чудодейни лекове и т.н.
  • Бъдете скептични към шокиращи новини, които предизвикват емоционална реакция. Обърнете внимание на малките детайли. Следвайте историята.
  • Внимавайте с хората, които искат дарения, парични преводи или лична информация
  • Не прибързвайте с решения, дори ако сте притиснати от хора, които твърдят, че работят за банка или полиция. Винаги питайте за повече информация, ако подозирате, че нещо не е наред.
  • Въздържайте се от споделяне на непроверена информация
  • Някои фалшиви новини и измами са по-убедителни от други, дори за хора, които имат много опит с дезинформацията. Не подценявайте заплахите и не забравяйте да сте бдителни