Как работим?

Идентифицираме и проверяваме съмнителни твърдения, които се разпространяват онлайн, споделяни масово, въздействащи и потенциално вредни за обществото.

Обръщаме специално внимание на дезинформацията, която може да застраши здравето или живота на хората, или да навреди на демократичните процеси, както и на реч на омразата и расизма.

Прилагаме един и същ подход на разследване и стандарти за доказателства, независимо кой е направил твърдението и не се фокусираме върху определен политически кандидат, партия или уебсайт.

Проверката на фактите се основава на безпристрастни и авторитетни първоизточници

Стремим се да направим процеса на опровергаване прозрачен, като включваме връзки, вградено съдържание, скрийншотове, снимки и архивирани доказателства, които сме използвали, за да стигнем до заключението. Целта ни е читателите да разберат как е извършено разследването и да могат сами да направят същите стъпки.

Инструменти които ползваме

Мониторинг и откриване на дезинформация

Мониторинг на рекламни кампании

Мониторинг (разследване) на уебсайтове

 • ICANN lookup tool
 • well-known.dev
 • Инструменти за архивиране

  Wayback Machine или Perma CC

  Търсене на изображения

  Голяма част от невярната информация включва стари изображения, извадени от контекст.

  За да открием първоизточника, започваме "обратно търсене на изображения", като ползваме "търсене на изображение в Google"

  Използваме и разширението InVID/WeVerify, което дава възможност за избор на търсачки за изображения, включително Google, Bing, Yandex, TinEye и Baidu


  Предварително разобличаване на дезинформацията (prebunking)

  Дезинформацията се разпространява онлайн по-бързо, отколкото може да бъде опровергана.

  Предварителните публикации по идентифицирани теми за дезинформация са предназначени да помогнат на хората да идентифицират и да се противопоставят на манипулативното съдържание. Като предупреждават хората и ги подготвят да откриват и опровергават подвеждащи аргументи, тези публикации помагат на потребителите да придобият устойчивост срещу подвеждане в бъдеще.

  Използваме следните термини:

  Вярно

  Вярно - ние твърдим, че даден елемент е верен, когато множество надеждни източници са потвърдили автентичността на информацията.

  Невярно

  Отбелязваме като невярно когато множество надеждни източници го опровергават.

  Подвеждащо

  Отбелязваме като заблуждаващо, когато съдържа истинска информация (текст, снимка или видеоклип), но извадена от контекста или смесена с неверен контекст.

  Prebunking

  Предварително разобличаване на дезинформация

  Корекции

  Ако допуснем фактическа грешка, я поправяме и добавяме в долната част на публикацията бележка, в която се обяснява какво е променено и датата на промяната.

  Ако грешката е съществена, ще свалим статията и ще оставим обяснение за грешката и обстоятелствата, които са я допуснали.

  Освен това отбелязваме в края на статиите си всички актуализации, разяснения или нова информация, добавена след публикуването им.